İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Kontrolörleri Derneği Olağanüstü Genel Kurul Toplantı İlanı
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI MAHALLİ İDARELER KONTROLÖRLERİ DERNEĞİ OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTI İLANI Derneğimizin Olağanüstü..
Kontrolörler Başkanlığına yeni görevlendirmeler
Bakanlık Makamının onayı ile Başkontrolör Gürsel YILMAZ Kontrolörler Başkanı olarak, Başkontrolör Onur CAN, Kontrolörler Mehmet..
Fikri Özkök
Derneğimiz üyesi eski meslektadışımız Fikri ÖZKÖK Sayıştay Genel Kurulunda Sayıştay 7. Daire Başkanlığına seçilmiştir. Hayırlı olsun..

1- 25 Kasım 2023 Tarihli ve 32380 Sayılı Resmî Gazete'de "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 554)" yayımlanmıştır. Tebliğ ile yeniden değerleme oranı 2023 yılı için % 58,46 (elli sekiz virgül kırk altı) olarak tespit edilmiştir

2-12 Ağustos 2023 Tarihli ve 32277 Sayılı Resmî Gazetede "Otopark Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ve " Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik "  yayımlanmıştır.

3-24 Kasım 2022 Tarihli ve 32023 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 542) ile yeniden değerleme oranı 2022 yılı için  % 122,93 (yüz yirmi iki virgül doksan üç) olarak tespit edilmiştir.

4-25 Ağustos 2022 Tarihli ve 31934 Sayılı Resmî Gazetede "İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (Karar Sayısı:?5987)"  yayımlanmıştır.

Çerçeve Anlaşma İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik

14 Kasım 2012 ÇARŞAMBA  Resmî Gazete Sayı : 28467

Kamu İhale Kurumundan:

ÇERÇEVE ANLAŞMA İHALELERİ UYGULAMA

YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 4/3/2009 tarihli ve 27159 sayılı mükerrer Resmî Gazete’de yayımlanan Çerçeve Anlaşma İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinin sonuna “25/2/2011 tarihli ve 27857 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğini,” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesine altıncı fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(7) Münferit sözleşme aşamasında, münferit alımı yapacak idare tarafından tekliflerin elektronik ortamda alınmasına karar verilmiş ise bildirim ve tebligatlar EKAP üzerinden yapılır ve buna ilişkin teyit aranmaz. EKAP üzerinden yapılan bildirimlerde bildirim tarihi tebliğ tarihi sayılır. Bu yolla yapılan bildirimler, bildirim tarihi ve içeriğini de kapsayacak şekilde EKAP üzerinde kayıt altına alınır.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesine on birinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(12) Münferit sözleşme aşamasında, münferit alımı yapacak idare tarafından tekliflerin elektronik ortamda alınmasına karar verilebilir. Bu durumda münferit sözleşme aşamasında elektronik ortamda verilmeyen teklifler kabul edilmez. Ayrıca münferit sözleşme aşamasında teklif verecek isteklilerin son teklif verme tarih ve saati öncesinde EKAP’a kayıt olmaları zorunludur.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin üçüncü fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Tekliflerin elektronik ortamda alınmasına karar verilir ise münferit sözleşme tasarısının e-imza kullanılarak indirilmesi EKAP üzerinden yapılır.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Bu dosyada ihale sürecinin bulunduğu aşamaya göre EKAP üzerinden hazırlanarak çıktısı alınanlar dâhil aşağıdaki belgeler yer alır:”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesine ikinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(3) Yapılan yeterlik değerlendirmesi sonrasında çerçeve anlaşmaya taraf olan isteklilerin yeterlik durumları EKAP üzerinde kayıt altına alınır.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Teklif zarfları, alınış sırasına göre incelenir. Teklif zarfları açılmadan önce yaklaşık maliyet açıklanır. Zarflardan uygun olanların açılması ve belge kontrolünün yapılması aşamasında, isteklilerce sunulan belgeler tek tek kontrol edilerek hangi belgelerin sunulduğu, Zarf Açma ve Belge Kontrol Tutanağında her belge için açılmış bulunan sütunlara kaydedilerek gösterilir. İlgili oturumda istekliler ve teklif ettikleri fiyatlar duyurularak tutanak düzenlenir. Bu tutanakların ihale komisyonu başkanınca onaylanmış suretleri isteyenlere imza karşılığı verilmeden oturum kapatılamaz.”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 43 üncü maddesine on birinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(12) Münferit sözleşme aşamasında tekliflerin elektronik ortamda alınmasına karar verilmesi halinde; e-tekliflerin hazırlanması ve sunulması, son teklif verme saatinden veya tekliflerin açılma saatinden önce ihalenin iptal edilmesi, e-tekliflerin açılması ve değerlendirilmesine ilişkin işlemlerde; geçici teminat ile yeterlik belgeleri ve yeterlik belgelerinin değerlendirilmesine ilişkin hükümler hariç, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin 19, 22, 23 ve 24 üncü maddeleri uygulanır.”

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“Başlamış olan ihaleler

GEÇİCİ MADDE 4 – (1) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce ilanı veya duyurusu yapılmış olan ihaleler, ilanının veya duyurunun yapıldığı tarihte yürürlükte olan yönetmelik hükümlerine göre sonuçlandırılır.”

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin Ek 2’sinde yer alan Çerçeve Anlaşma İhalelerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendine “Münferit Sözleşme Tasarısı” ibaresinden sonra gelmek üzere “(ihale dokümanı kapsamında basılı olarak verilmemiştir),” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin Ek 2’sinde yer alan Çerçeve Anlaşma İhalelerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin 6.6 ncımaddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.

“6.7. Münferit sözleşme aşamasında tekliflerin elektronik ortamda alınmasına karar verilmesi halinde; bildirim ve tebligatlar EKAP üzerinden yapılır ve buna ilişkin teyit aranmaz. EKAP üzerinden yapılan bildirimlerde bildirim tarihi tebliğ tarihi sayılır. Bu yolla yapılan bildirimler, bildirim tarihi ve içeriğini de kapsayacak şekilde EKAP üzerinde kayıt altına alınır.”

MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin Ek 2’sinde yer alan Çerçeve Anlaşma İhalelerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin 26.2.3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“26.2.3. İhale konusu işin yaklaşık maliyeti açıklandıktan sonra zarflar isteklilerle birlikte hazır bulunanlar önünde alınış sırasına göre açılır. İsteklilerin belgelerinin eksik olup olmadığı ve teklif mektubunun usulüne uygun olup olmadığı kontrol edilir. Belgeleri eksik olan veya teklif mektubu usulüne uygun olmayan istekliler tutanakla tespit edilir. İstekliler ve teklif bedelleri açıklanarak tutanağa bağlanır. Düzenlenen bu tutanaklar ihale komisyonunca imzalanır ve ihale komisyonu başkanı tarafından onaylanmış bir sureti isteyenlere imza karşılığı verilir.”

MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin Ek 2’sinde yer alan Çerçeve Anlaşma İhalelerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin 38 inci maddesinin başlığı “Tekliflerin Sunulması, Değerlendirilmesi ve Sözleşmeye Davet” şeklinde değiştirilmiş ve 38.13 üncü maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki maddeler eklenmiştir.

“MADDE 38.14.Tekliflerin elektronik ortamda alınmasına karar verilen münferit sözleşmelerde tekliflerin hazırlanması, sunulması ve değerlendirilmesinde aşağıdaki usul ve esaslara uyulması gerekmektedir.

38.14.1. Münferit sözleşme tasarısı, e-teklif vermeye davet edilen istekliler tarafından e-imza kullanılarak EKAP üzerinden indirilir.

38.14.2. e-teklifler elektronik ortamda EKAP üzerinden hazırlanır ve e-teklif vermeye yetkili kişinin e-imzası ile imzalanarak son teklif verme tarih ve saatine kadar EKAP üzerinden gönderilir. EKAP, e-imza ile imzalanmış e-teklifi Kuruma göndermeden önce şifreleme işlemi yapar. Şifreleme sonucunda EKAP tarafından oluşturulan e-anahtar istekli tarafından kaydedilir. İş ortaklığı olarak e-teklif veren isteklilerin e-teklifinin, ortakların tamamı tarafından e-imza ile imzalanması gerekir.

38.14.3. e-tekliflerin ve buna ilişkin e-anahtarların EKAP’a alınma zamanı 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ve ilgili ikincil mevzuatta düzenlenen zaman damgası ile kayıt altına alınır. Bu zamanın tespitinde atom saati kullanılır.

38.14.4. e-tekliflerin, tekliflerin açılma saatine kadar Kurum tarafından belirlenen şifreleme ve saklama yöntemleri ile EKAP’ta saklanarak açılmaması sağlanır. EKAP’tan kaynaklanan teknik problemlerden veya öngörülmesi ve önlenmesi mümkün olmayan genel ve objektif nedenlerle EKAP’a erişimin sağlanamamasından dolayı, son teklif verme tarih ve saatinden bir gün öncesinden itibaren e-tekliflerin; son teklif verme tarih ve saatinden itibaren tekliflerin açılacağı saate kadar e-anahtarların hiçbir istekli tarafından EKAP’a iletilemediğinin ve/veya tekliflerin açılma saatinde e-tekliflerin açılamadığının idare tarafından Kuruma bildirilmesi veya Kurum tarafından tespit edilmesi durumunda, Kurum idareye son teklif verme ve/veya tekliflerin açılma tarih ve saatini en fazla beş iş günü erteleme yetkisini tanıyabilir. Erteleme yapılması durumunda ihalenin ertelendiği EKAP üzerinden isteklilere bildirilir ve EKAP üzerinden görülebilir. Bu erteleme süresinde de teknik problemlerin çözülememesi veya EKAP’a erişimin sağlanamaması durumunda idare tarafından ihale iptal edilir.

38.14.5. Son teklif verme tarih ve saati ile tekliflerin açılma saati arasında asgari üç saatlik bir farkın bulunması kaydıyla, e-teklifler, aynı günün mesai saatleri içerisinde istekliler ve hazır bulunanlar önünde ihale komisyonu tarafından EKAP üzerinde açılır. e-anahtarının bozuk olması veya virüs içermesi gibi nedenlerle EKAP tarafından açılamayan e-teklifler tespit edilerek açılamama gerekçeleri belirtilmek suretiyle EKAP üzerinde “Münferit Sözleşmelerde Açılamayan e-tekliflere İlişkin İhale Komisyonu Tutanağı” düzenlenir.

38.14.6. İhale komisyonunca tekliflerin açılma saatinde kaç e-teklif verilmiş olduğu hazır bulunanlara duyurulur. İsteklilerin teklif mektuplarının uygun olup olmadığı kontrol edilir.

38.14.7. EKAP üzerinde “Münferit Sözleşmelerde e-teklif Açma Tutanağı” düzenlenir. İstekliler ile teklif fiyatları ve yaklaşık maliyet açıklanır ve EKAP üzerinde “Münferit Sözleşmelerde İsteklilerce Teklif Edilen Fiyatlara ve Yaklaşık Maliyetin Açıklanmasına İlişkin Tutanak” hazırlanır. Hazırlanan bu tutanaklar durum izleme ekranında ihaleye katılan istekliler tarafından görülebilir ve EKAP üzerinde kayda alınır. Teklifler ihale komisyonunca hemen değerlendirilmek üzere ilk oturum kapatılır.

38.14.8. e-tekliflerin açılması ve ilk oturumun kapatılmasından sonra, ihale komisyonu belirleyeceği bir tarih ve saatte toplanır ve EKAP üzerinde tekliflerin değerlendirmesine başlanır. Teklif değerlendirme işlemleri birden fazla oturumda yapılabilir. Ancak bu durumda her oturum kapatılmadan önce bilgiler EKAP’a kaydedilir.”

MADDE 14 – Aynı Yönetmeliğin Ek 3’ünde yer alan Mal ve Hizmet Alımları ile Yapım İşlerine Ait Tip Çerçeve Anlaşmanın 3.7 nci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.

“3.8. Münferit sözleşme aşamasında tekliflerin elektronik ortamda alınmasına karar verilmesi halinde; bildirim ve tebligatlar EKAP üzerinden yapılır ve buna ilişkin teyit aranmaz. EKAP üzerinden yapılan bildirimlerde bildirim tarihi tebliğ tarihi sayılır. Bu yolla yapılan bildirimler, bildirim tarihi ve içeriğini de kapsayacak şekilde EKAP üzerinde kayıt altına alınır.”

MADDE 15 – Aynı Yönetmeliğin Ek 3’ünde yer alan Mal ve Hizmet Alımları ile Yapım İşlerine Ait Tip Çerçeve Anlaşmanın 10.2 nci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.

“10.3. Yapılan yeterlik değerlendirmesi sonrasında çerçeve anlaşmaya taraf olan isteklilerin yeterlik durumları EKAP üzerinde kayıt altına alınır.”

MADDE 16 – Aynı Yönetmeliğin Ek 3’ünde yer alan Mal ve Hizmet Alımları ile Yapım İşlerine Ait Tip Çerçeve Anlaşmanın 11.5 inci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.

“11.6. Çerçeve anlaşmanın feshi işlemi EKAP üzerinde kayıt altına alınır.”

MADDE 17 –Aynı Yönetmeliğin Ek 1’inde yer alan Standart Formlara ekteki “Standart Form ? KİK015.2/Ç- Tekliflerin Elektronik Ortamda Alındığı Münferit Sözleşmelerde Kesinleşen İhale Kararının Bildirilmesi Formu”, “Standart Form ? KİK016.2/Ç- Tekliflerin Elektronik Ortamda Alındığı Münferit Sözleşmelerde İhale İptal Kararının Bildirilmesi Formu”, “Standart Form ? KİK016.3/Ç- Tekliflerin Elektronik Ortamda Alındığı Münferit Sözleşmelerde Bütün Tekliflerin Reddedilmesi Sebebiyle İhale İptal Kararının Bildirilmesi Formu”, “Standart Form ? KİK018.1/Ç-Tekliflerin Elektronik Ortamda Alındığı Münferit Sözleşmelerde Teklif Vermeye Davet Formu” ve “Standart Form ? KİK019.1/Ç-Tekliflerin Elektronik Ortamda Alındığı Münferit Sözleşmelerde Sözleşme İmzalamaya Davet Formu” eklenmiştir.

MADDE 18 – Bu Yönetmelik 1/12/2012 tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 19 – Bu Yönetmelik hükümlerini Kamu İhale Kurumu Başkanı yürütür.

Ekleri için tıklayınız.