İLKÖĞRETİM OKULLARININ ELEKTRİK GİDERLERİ VE GECİKME CEZASI

İL ÖZEL İDARELERİ İLÇE ÖZEL İDARE MÜDÜRLÜĞÜ 30 TEMMUZ 2009 PERŞEMBE

Soru

İlköğretim okulları elektrik faturaları zamanında ödenmediği için her aboneye gecikme faizi tahakkuk ettirilmiş, daha sonra tahakkuk eden elektrik faturalarını da ödeyememekteyiz. Bu konu ile ilgili olarak, T.C. Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından 20.11.2008 tarih ve B.07.0.BMK.0.06.12.390-18740 sayılı Gecikme zammı konulu ….Bakanlığına, ….Başkanlığına, ….Müsteşarlığına, …..Genel Müdürlüğüne, ….Rektörlüğüne hitaben yazdığı yazılarında “…Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerini; ilgili mevzuatı ve/veya abonelik sözleşmesinde yer alan hükümlere göre gecikme zammı, gecikme cezası, gecikme faizi ve benzeri adlar altında tahakkuk ettirilen ödemeler ile Enerji Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre elektrik faturaları ile birlikte tahakkuk ettirilen reaktif enerji bedellerini, anaparaları ile birlikte anaparanın ödeneceği bütçe tertiplerinden ödemeleri gerekmektedir.” Maliye Bakanı imzalı yazılarında belirtmişlerdir.

Söz konusu yazıda mahalli idarelerden yani il özel idarelerden bahsetmemiştir. Bu yazıya istinaden İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı İlköğretim Okullarına ait zamanında ödenmeyen elektrik faturalarına tahakkuk eden gecikme faizlerini ödeyebilir miyim? Ödeyemiyorsak ne yapmam gerekiyor. Veya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden kaynaklanan bu problem nasıl düzeltilir.

Behzat İSTER, İlçe Özel İdare Müd.V. İlçe Özel İdare Müdürlüğü - İslahiye / GAZİANTEP

Cevap

Bütçede gecikme faizlerine ilişkin bir ödenek bulunmamaktadır. İlköğretim Okullarına ait zamanında ödenmeyen elektrik faturalarına tahakkuk eden gecikme faizlerinin de yeni bütçe anlayışına da uygun olarak anaparayla birlikte anaparanın ödeneceği bütçe tertibinden ödenmesinde bir mahsur olmayacağı düşünülmektedir. Ancak gecikmeye neden olan görevlilere de rücu edilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.