PASTANELERİN RUHSATLANDIRILMASI

İŞYERİ AÇMA ÇAYIROVA BELEDİYESİ 13 ARALIK 2005 SALI

Soru

10.08.2005/25902 tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik'in Ek-1 SIHHİ MÜESSELER İÇİN SINIFLARINA VE ÖZELLİKLERİNE GÖRE ARANACAK NİTELİKLER BÖLÜMÜNDE F-PASTANELER 1.2.3. sınıf pastaneler olarak nitelendirilerek özellikleri belirtilmiştir.Hepsinin 2. Maddesinde mutfak;hazırlama,pişirme ve bulaşık yıkama yeri olmak üzere üç bölümden oluşacaktır denilmektedir.Hazırlama,pişirme denilince (pasta,börek,poğaça v.s)burada kanaatimce imalattan bahsedilmektedir.3.Sınıf GSM ler listesinin 6.Maddesi GIDA MADDELERİ bölümünde 6.10 maddesinde aynı mamülleri üreten işyerlerini üretim yerleri olarak 3.Sınıf GSM ler listesinde yer aldığı görülmektedir.Pastaneler ruhsatlandırılırken,Sıhhi müessese olarak mı veya Gayri sıhhi olarak mı ruhsatlandırılacaktır.Bilgilerinize teşekkür ederim...

Salih EKİNCİ, Zabıta Amiri Çayırova Belediyesi - Gebze / KOCAELİ

Cevap

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin EK 1’de sıhhi müesseseler için sınıflarına ve özelliklerine göre aranılacak nitelikler belirlenmiştir. Burada sorunuzda da belirttiğiniz gibi pastaneler sıhhi müesseseler arasında sayılmıştır. Eğer pastanenin, müşterilerine hizmet sunduğu yerde unlu mamul üretilmeden sadece müşterilere servis ve satış yapılıyorsa bu durumdaki pastanelere sıhhi müessese olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmelidir. Pastanenin müşterilerine hizmet sund...