İSTİNAT DUVARI İÇİN YAPI RUHSATI ALINMASI.

İMAR VE GECEKONDU UŞAK 14 ARALIK 2023 PERŞEMBE

Soru

İstinat Duvarları hakkında Planlı alanlar yönetmeliğinin MADDE 60 - "(1) Parsel içinde istinat duvarı yapılması gereken hallerde, belediyenin ilgili biriminden istinat duvarı için, yanal yüzey alanı üzerinden ruhsat alınması mecburidir. Bu tür parsellerde yapılacak binalara istinat duvarı tamamlanmadan önce hiçbir şekilde yapı kullanma izni verilmez. denilmektedir."

İstinat duvarları için ruhsat alınıp alınmayacağı hakkında açıklama eksiktir. Bahçe içerisinde kademeli kod verilen yerlerde ve yük taşıyan duvarlar istinat duvarları tanımı içerisinde değerlendirilip ruhsat alınması gerektiği kanaatindeyim. Kanun ve yönetmeliklerde herhangi bir dayanak olmadığı için tereddüde düşülmektedir. Bu konu hakkında detaylı görüşlerinizi ve varsa Bakanlığın görüşünü talep etmekteyim. Teşekkürler. İyi Çalışmalar.

ali ihsan DİLİVAR, İnşaat Teknikeri uşak - merkez / UŞAK

Cevap

3194 sayılı İmar Kanunu’nun 5 inci maddesinde yapı; karada ve suda, daimi veya muvakkat, resmi ve hususi yer altı ve yerüstü inşaatı ile bunların ilave, değişiklik ve tamirlerini içine alan sabit ve müteharrik tesisler olarak tanımlanmıştır. Bu tanıma göre istinat duvarları da yapı kapsamına girmektedir. Aynı Kanunun 21 inci maddesinin 1 inci fıkrasında, bu Kanunun kapsamına giren bütün yapılar için 27 nci maddesinde belirtilen istisna dışında belediye veya valiliklerden yapı ruhsatiyesi alınmas...