Umuma Açık Yerler ve İçkili Yerler ile Resmi veya Özel Eğitim Kurumları Arasındaki Uzaklıkların Belirlenmesine Dair Yönetmeliğin 9. maddesinde: “Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce ruhsat verilen umuma açık yerler ile içkili yerlerin devredilmesi hâlinde kazanılmış hakları sona erer. Ancak umuma açık yerler ile içkili yerlere ait ruhsat sahiplerinin iş yerini; eşlerine, çocuklarına veya yasal mirasçılarına devri hâlinde işletme hakkı korunur. Hakkın kullanılmasından sonra kazanılmış hakları sona erer” denilmektedir.
Ayrıca,”umuma açık yerler ve içkili yerler ile öğretim kurumlarının, işyeri faaliyet konusunun değiştirilmesi veya ceza alarak sürekli kapanması durumunda kazanılmış hakları sona erer” denilmektedir.
Aynı Yönetmeliğin 8. maddesinde ise “Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce faaliyette bulunmak üzere ruhsat verilen umuma açık yerler ile içkili yerlerin ve öğretim kurumlarının kazanılmış hakları saklıdır” denilmektedir.
Yönetmelikte geçen süre kavramına bakıldığında “kanunun yürürlüğe girdiği tarih öncesi ve sonrası” diye bir hak ayrımına gidildiği, kazanılmış hakkın sona ermesi hususunda net olarak algılanması gerekenin ne olduğu anlaşılamamaktadır. Kazanılmış hakkın kaybedilmesi hususunda anlatılmak istenen önceden verilmiş olup, bu kanuna göre çelişki arz eden yerler mi kast edilmektedir? Yoksa bu kanun yürürlüğe girdikten sonra devir edilen ve aynı zamanda bu kanun hükümlerine çelişki arz eden yerlerin devri halinde 2. kere veya 3. üncü 4. kere devir edilemeyeceğini mi kast etmektedir?
Umuma Açık Yerler Ve İçkili Yerler İle Resmî Veya Özel Öğretim Kurumları Arasındaki Uzaklıkların Belirlenmesine Dair Yönetmelik, 5/1/1961 tarihli ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa (8/6/1965 tarihli ve 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu) dayanılarak hazırlanmıştır. Bu Yönetmelikte geçen; Kanundan, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile hali hazırda 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununu, bu Kanundan önce yü...
Sayın Kullanıcı,
bu soruya verilmiş cevap metninin tamamını görüntüleyebilmek için "Üye Girişi" yapmalısınız.
Soru Cevap uygulamasında yeni bir hesap oluşturun
veya giriş yapın.