HARCAMALARA KATILMA PAYI, TAHAKKUK VE TAHSİL EDİLMEYEN KAYNAK SULARI HARCI

BELEDİYE GELİRLERİ BOZDOĞAN BELEDİYESİ 6 NİSAN 2009 PAZARTESİ

Soru

1-Belediyemiz tarafından yapılan alt yapı yatırımları olarak yol, kanalizasyon, arıtma tesisi ve içme suyu inşaatı yapılarak bu yatırımların hizmetlerden istifade eden vatandaşlardan 2464 sayılı Kanunun 86-94.maddeleri gereğince katılma payı alınma mecburiyeti var mıdır? Alınmadığı takdirde zimmet çıkar mı?

2-2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 63-66. maddeleri kaynak suları harcına ilişkin düzenlemeleri ihtiva etmektedir. Bu harcın oranlarını belirleme yetkisi anılan kanunla bakanlar kuruluna verilmiş olduğundan en son 2005/8730 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile harç oranları güncellenmiştir. Bozdoğan Belediyesine ait madran kaynak suyunun bir kısmı belediyeye ait işletmede değerlendirilmekte bir kısmı da ton bazında özel bir firmaya satılmaktadır. Her iki işletme kaynak sularını özel kaplara doldurarak tüketicilere sattığından kaynak suları harcı mükellefidir. Belediyemiz kendi işletmesinden Kaynak Suları Harcı tahsilatı yaptığı halde 1995 yılından 2005 yılına kadar belediyeye kaynak suları harcı ödeyen özel firma 2005/8730 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile harç oranlarının güncellenmesinden sonra harç oranlarının yüksek olduğunu öne sürerek söz konusu harcı ödememekte ve geçen 5 yıllık süreçte ton bazında özel firmaya 860.000 ton kaynak suyu satıldığı ve özel firma bu suları kaplara doldurarak piyasada sattığı halde belediyemiz tarafından kaynak suları harcı tahakkuku yapılmamakta ve tahsilatta bulunmamaktadır. Bozdoğan Belediyesinin 3.sınıf belediye olması ve en düşük tarife olan LT üzerinden 0.009 TL harç tahakkuk ettirildiğinde dahi son 5 yıllık harç kaybının 7.752.000 TL olduğu dikkate alınırsa; bu durumda kamu geliri azalmasına sebebiyet vermekten dolayı soruşturma konusu olur mu? Meydana gelen kamu geliri azalması buna sebep olanlardan tahsil edilir mi?

Haldun Haşmet AYSAN, İnşaat Mühendisi BOZDOĞAN BELEDİYESİ - BOZDOĞAN / AYDIN

Cevap

1-2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 86 ncı maddesi gereğince yol harcamalarına, 87 nci maddesi gereğince kanalizasyon harcamalarına, 88 inci maddesi gereğince de su tesisleri harcamalarına katılma payı alınması ve bu payların Kanunda belirtilen usul ve esaslara göre tahakkuk ve tahsilatının yapılması gerekmektedir. 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunun 94 üncü maddesine göre Maliye, Bayındırlık ve İmar ve İskan Bakanlıklarının görüşleri alınarak İçişleri Bakanlığınca 2464 sayılı Belediye...