EK ÖDENEK VERİLMESİ VE BÜTÇE DENKLİĞİNİN SAĞLANMASI

BÜTÇE VE MUHASEBE ARMUTALAN BELEDİYESİ 3 MART 2009 SALI

Soru

2009 Yılı bütçesi hazırlanırken öngörülmeyen, ancak yıl içerisinde yapılması zorunluluğu hissedilen yatırımlar yapılmaya karar verildi. Bunun için İller Bankası ve Halk Bankasına borçlanıldı. Bu suretle alınan borçların bütçe ile ilişkilerini nasıl kurabiliriz? Bütçe denkliğini nasıl oluşturabiliriz? Uygulamalı örnekle açıklayabilir misiniz?

İller Bankasından aldığımız paranın hepsini serbest bırakmıyorlar, hakediş karşılığı İller Bankası tarafından ödenecek. İlk hakedişe göre bize bildirilen 251.385.- TL, bunun için 2009 yılında 16.248,- TL anapara, 22.468.- TL faiz ödemesi olacak; Halk Bankasından aldığımız toplam para 380.000,- TL, 2009 yılında 149.229,- TL anapara ödemesi ve 78.270,- TL faiz ödemesi olacak.

Sultan UYSAL, Mali Hiz. Md ARMUTALAN BELEDİYESİ - Marmaris / MUĞLA

Cevap

Bu tür yatırımlar mutlaka bütçe hazırlık aşamasında öngörülmeli, yatırım programı ve performans programına alınmalı, gerekli tutar Gider Cetveline ödenek olarak konulmalıdır; karşılığında yeterli gelir gösterilmeli, gerektiğinde borçlanma öngörülerek bütçe oluşturulmalıdır. Önceden öngörülmediği ya da planlanmadığı halde yıl içerisinde yapılması zorunluluğu duyulan yatırımlar için, karşılığında yeterli gelir (veya borçlanma) gösterilmek suretiyle ancak ek ödenek verilerek bu yatırımların yapılma...