İlimiz genelinde, sorumluluk bölgemizde 257 adet köy bulunmakla beraber bunlardan 185 adedinin köy yerleşik alan ve civarı sınırı tespit edilmiş, 72 adet köyün ise tespitleri yapılmamıştır. Yapılmaya devam etmektedir. Sınır tespiti Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 4/4 maddesinde tanımlanmış ve 43’üncü maddesinde daha geniş açıklanmıştır. Bu Yönetmelik dışında işlemin nasıl yapılacağı konusunda Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 31/10/1986 tarih ve 23202 sayılı Genelge ile daha detaylı hale getirilmiştir.
Şöyle ki Genelgenin 1’inci maddesindeki “Köy ve mezraların yerleşik alanlarının tespitinde, 9.11.1985 tarihinde mevcut olan, köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlar tarafından, yapımı tarihinde yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine uygun olarak inşa edilmiş yapılar ile köy ortak yapılarının esas alınması gerekir. Mevcut binaların toplu olarak bulunması ve bunun belirlenmesinden okul, cami, köy odası gibi köy yapıları ile kahvehane, bakkal vb. ticari binaların tümünün veya bir kısmının bulunduğu mevkii esas alınır” hükmü ile sınır tespiti net ve değişmez bir hal almaktadır.
5302 sayılı Yasa ile imar ile iş ve işlemler il özel idarelerine devredildiğinden, tespit işlemleri de il özel İdareleri tarafından yapılmaya ve imar planları gibi il genel meclisine onay için sunulmaya başlamıştır. Köy yerleşik alan tespiti ile ilgili 5302 sayılı Yasada ve il özel idareleri ile ilgili diğer yasa ve yönetmeliklerde de herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.
Sorum şu ki; köy yerleşik alan ve civarı sınırının onayı için il genel meclisi kararı mı gerekmektedir? Yönetmelik ve genelgede açık ve net bir şekilde tanımlanan tespit işlemi yol genişliği, yeşil alan, emsal, kat adeti vb. hükümler bulunmadığından imar planı gibi değildir. Tespiti kim yaparsa yapsın aynı evleri seçeceği için ve tespitin yapılması köy için gelişimin nereye kadar olması gerektiğinin net bir şekilde belirlenmesini sağlamaktan başkaca bir amaç sağlamamaktadır. İl genel meclisi tarafından onaylanması durumunda yerleşik alan tespiti yapıldıktan sonra 45 ile 60 gün gibi bir süre içerisinde meclisten geçmekte ve onaylanmaktadır. Yapılan tespitler il encümeni kararı ile onaylanabilir mi?
3194 sayılı İmar Kanunu uyarınca çıkarılacak yönetmelikleri hazırlamak ve yürütmek ile İmar Yönetmeliklerini açıklayıcı genelgeleri hazırlayarak yayımlamak, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı görev ve yetkisi dahilindedir.Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü’nün 29.02.2008 tarih ve B.09.0.TAU.0.15.00.00- 1769 (2008/2) sayılı Genelgesinin Köy Yerleşik Alanları başlığını taşıyan bölümünün 1’inci maddesinde; “Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 43. maddesi ve Bayı...
Sayın Kullanıcı,
bu soruya verilmiş cevap metninin tamamını görüntüleyebilmek için "Üye Girişi" yapmalısınız.
Soru Cevap uygulamasında yeni bir hesap oluşturun
veya giriş yapın.