YIKIMI YAPILACAK YAPININ KOMŞU PARSELİNDE BULUNANLARA DUYURU YAPILMASI HAKKINDA

MÜTEFERRİK OSMANGAZİ BELEDİYESİ 4 EYLÜL 2024 ÇARŞAMBA

Soru

Belediyemize yıkım için müracaat eden bina sahiplerine verilen yıkım ruhsatları neticesinde, Yıkım Ruhsatı ve Denetim Birimince söz konusu yıkım yapılacak yerin yan parsellerinde her hangi bir mal ve can kaybı meydana gelmemesi yönünde zabıta müdürlüğümüzden duyuru yapılmasını talep etmektedir. Bunun yapılmasına da gerekçe olarak 13.10.2021 Tarih ve 3167 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Binaların Yıkılması Hakkında Yönetmeliğinin 9. Maddesi 4. Fıkrası gösterilmektedir.

Oysa aynı yönetmeliğin İkinci Bölüm Genel İlkeler başlığı altındaki 5. Maddenin 3. Fıkrasında ’’ Bu Yönetmelik kapsamındaki binaların yıkılmasına ilişkin fenni mesuliyet, inşaat mühendisi tarafından üstlenilir. Ancak bina yüksekliği 21.50 m’den az olan binaların yıkımlarında fenni mesuliyet aranmaz. Patlayıcılarla yapılan yıkımlar ile ikiden fazla bodrum katı olan her türlü binanın yıkımında fenni mesuliyetin üstlenilmesi zorunludur.’’ denilmekle birlikte yönetmeliğin 9. Madde 1. Fıkrasında da ‘’ Müteahhit, yıkım faaliyetine başlamadan önce, yıkım esnasında ve yıkım sonrasında, yıkımda çalışanlar ve üçüncü şahıslar için ilgili mevzuatında öngörülen güvenlik tedbirleri ile çevre koruma tedbirlerini almakla yükümlüdür. ‘’ denilmektedir.

Bu maddeler ışığında zabıta müdürlüğümüzce duyuruyu yapma asli görevimiz içinde midir? Duyurunun tarafımızca yapılması durumunda da, bu konularda hiçbir donanıma ve bilgiye sahip olmayan bizleri, yıkım esnasında oluşacak zararlardan hukuken sorumlu hale getirecek midir?

Seyid Ahmet GÜLTEKİN, Zabıta Komiser Yrd. Osmangazi Belediyesi - Osmangazi / BURSA

Cevap

5393 sayılı Belediye Kanununun “Zabıtanın görev ve yetkileri” başlıklı 51 inci maddesinde; “Belediye zabıtası, beldede esenlik, huzur, sağlık ve düzenin sağlanmasıyla görevli olup bu amaçla, belediye meclisi tarafından alınan ve belediye zabıtası tarafından yerine getirilmesi gereken emir ve yasaklarla bunlara uymayanlar hakkında mevzuatta öngörülen ceza ve diğer yaptırımları uygular…” hükmü bulunmaktadır.Belediye Zabıta Yönetmeliğinin 10 uncu maddesinde zabıtanın görevleri, 11 inci maddesinde d...