TADİLAT RUHSATI VE YAPI DENETİM.

İMAR VE GECEKONDU TALAS BELEDİYESİ 27 HAZİRAN 2024 PERŞEMBE

Soru

*2017 tarihli yapı ruhsatı düzenlenmiş olan yapıya 2019 tarihinde yapı kullanma izin belgesi düzenlenmiştir. Söz konusu taşınmazda bulunan iki adet dükkan birleştirilmek istenmektedir. dükkanların birleştirmek maksadıyla tadilat yapmak istenmektedir.

*Söz konusu taşınmazdaki yapıya ait yapı ruhsatının geçerlilik süresi dolduğu için önce yeniden ruhsat alınması akabinden tadilat ruhsatının mı düzenlenmesi gerekmekte yoksa direk tadilat ruhsatı düzenlenebilir mi ?

*Birleştirilmek istenen dükkanların toplam m²'si 200 m²yi geçtiği için yapı denetime tabi olması gerekmekte midir yoksa yapılacak olan tadilatın m² maliyeti üzerinden bir hesap yapılıp ona göre yapı denetime tabi olunmaması mı gerekmektedir ? çünkü yapılacak olan imalat sadece bölme duvarların kaldırılması olduğu için yapı denetime tabi olunacak miktarda veyahut büyüklükte bir iş bulunmamaktadır.

yusuf musa SARIKAYA, Proje Kontrol ve Ruhsat Şefi Talas Belediyesi - talas / KAYSERİ

Cevap

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin;4. maddesinin birinci fıkrasının (y) bendi “Esaslı tadilat: Yapılarda taşıyıcı unsuru etkileyen veya yapı inşaat alanını veya emsale konu alanını veya taban alanını veya bağımsız bölüm sayısını veya ortak alanların veya bağımsız bölümlerin alanını veya kullanım amacını veya ruhsat eki projelerini değiştiren işlemleri (Esaslı tadilat, ruhsata tabidir.),” hükmünü,54. maddesinin on birinci fıkrası “Bir yapıda bağımsız bölümlerden herhangi birinde plan ve mevzuat h...