Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 37 nci maddesinde hizmet alımlarına ait tip sözleşmesinde idarelerin yüklenicilere “Avans” verilmesi usul ve şartları açıklanmıştır. Dipnot şeklinde yapılan düzenlemenin 13.2 maddesinin son cümlesinde...sözleşme bedelinin yüzde....(sözleşme bedelinin yüzde otuzundan fazla olmamak üzere bir oran belirlenecektir.)...tutarında avans verilecektir denilmektedir.
Yine aynı maddenin 13.7.maddesinde avans mahsubunun yapılma esasları dört bent halinde düzenlenmiş, 13.7.1.Avans mahsup oranı, avans verilme oranının yüzde... fazlasıdır. 13.7.2.Mahsup işlemi, sözleşme bedeli esas alınarak hesaplanan her bir hakediş tutarından avans mahsubu oranında kesinti yapılması suretiyle gerçekleştirilir ve mahsup edilen tutar kadar avans teminatı iade edilir.
Bu düzenlemeyi bir örnek ile açıklamak gerekirse; 120.000,00 TL tutarında olan bir sözleşme bedelinin max % 30’u kadar 36.000,00 TL tutarında yükleniciye bir avans verilmesi öngörüldüğünde (13,2 Md) 13.7.1 maddesinde düzenlenen avans mahsup oranı, avans verilme oranının yüzde... fazlasıdır, maddesinde bu düzenleme nasıl olacaktır? Avans verilme oranı veya bu tutardan başkaca belirlenen %10 gibi veya fazla bir oran yazıldığında mahsup tutarı avans tutarını aşmayacak mı?
İşin özelliği gereği sürekli tekrar eden nitelikteki işlerde, işin tekrar eden kısımlarının sözleşmeye uygun olarak gerçekleştirilmesi sonucunda aylık geçici hakediş şeklinde düzenlenen ödemelerden (Örneğin 12 ay süreli bina temizliği hizmet alım işi gibi süreklilik arz eden hizmet işlerinde ) 36.000,00/12 ay = 3.000,00 TL tutarında bir avans mahsubunun yapılarak sözleşme bitim tarihinde düzenlenecek son hakedişte bu avans tutarının tamamının mahsubu yapılmış olacağı düşünülmektedir.
İdareler tarafından yeni olacak bu düzenlemenin nasıl uygulanacağı konusundaki tereddütlerin giderilmesi ve uygulama birliğinin sağlanmasına katkı koyma amacıyla konunun mümkünse bir örnekle izahatının yapılmasını talep ederim.
Tereddüde düştüğünüz husus avans oranının sözleşme bedeli, avans mahsup oranının ödenen hakediş miktarı üzerinden hesaplanması hususudur. Avans mahsup oranını hakediş miktarına uyguladığımızda mahsup tutarının avans tutarını aşması söz konusu olmayacaktır.Sizin örneğinizi uygulayacak olursak;Sözleşme bedeli 120.000,00 TL olan bir hizmet işinde, % 30 avans verilmesi düşünülüyorsa, verilecek avans miktarı 36.000,00 TL olacaktır.Tip Sözleşmenin 13.7.1’inci maddesinde ‘avans mahsup oranı, avans veri...
Sayın Kullanıcı,
bu soruya verilmiş cevap metninin tamamını görüntüleyebilmek için "Üye Girişi" yapmalısınız.
Soru Cevap uygulamasında yeni bir hesap oluşturun
veya giriş yapın.