TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ KAPSAMINDA MAAŞ ZAMMI.

İL ÖZEL İDARELERİ İL ÖZEL İDARE 18 TEMMUZ 2024 PERŞEMBE

Soru

Türkiye Yol-İş Sendikası ile il özel idare şirketleri adına TÜHİS arasında imzalanan 2.dönem grup toplu iş sözleşmesi ile 07.11.2023 tarihinde il özel idaresinde işe alındık.

Maaşlarımıza çok düşük oranlarda zam yapıldı ve kadrolu mühendisler ile sendikaya bağlı şirket üzerinden alınan mühendislerin maaşları arasında 2 maaş fark var ve bu makas sürekli artış gösteriyor. İdareyle yaptığımız görüşmede zam talebinde bulunduk fakat idare toplu iş sözleşmesi olduğundan dolayı ekstra bir zam yapılamayacağını belirtti. Bağlı olduğumuz iş sözleşmesinin dışında idarenin bizlere zam yapma yetkisi var mı yada valilik makamının bu konuda bir yaptırımı olabilir mi maaşlarımıza zam yapılmasının kanuni bir dayanağı var mıdır ?

Okan ÖZTÜRK, Mühendis İl özel idare - Merkez / AĞRI

Cevap

4857 sayılı İş Kanunu’nun 32. maddesinde ücret, bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutar, olarak tanımlanmıştır. Bu sebeple ücret iş sözleşmesinin temelini oluşturur. Zam ise bu ücretlerde belirli periyotlarda yapılacak artışları ifade eder. Asgari Ücret Yönetmeliği’nin 4. maddesinde asgari ücret, işçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günü...