EMLAK VERGİSİ TAHAKKUK ZAMANI

EMLAK VERGİSİ BORÇKA BELEDİYESİ/ 19 KASIM 2021 CUMA

Soru

Belediye sınırları dâhilinde yer alan arsa nitelikli 207,79 m2 alana sahip taşınmaz tapu tescil tari-hinden sonra 175,88 m2 kısmına kamulaştırma yapılır. Bahse konu tapu 31,91 m2 olarak tapu sahip-lerine tekrar tescillenir. Mevcut taşınmaz Belediyemiz emlak kayıtlarında ilk tescil tarihi ile kayıt altına alınıp vergilendirilir. Kamulaştırma sonrası yapılan değişiklik Belediyemize bildirilmez. İlgili taşınmaz hisseli olmasına rağmen tek hissedara tam kayıt yapılır ve ilgili taşınmazla ilgili bugüne kadar herhangi bir ödeme yapılmaz.

Sorum şu, ilgili taşınmaza ait kayıtlar hisseli olarak ve m2 düzenlenerek tekrar geçmişe dönük ya-pılmak istenmektedir. Yapılacak olan bu yeni kayıtta vergi başlama yılı belediyemiz kayıtlarına geçen ilk yıl mı yoksa tahakkuk zaman aşımına istinaden son beş yıla tahakkuk yapılarak işlem yapılabilir?

Nuriye ŞENTÜRK, Tahakkuk Memuru Borçka Belediyesi/ - Borçka / ARTVİN

Cevap

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nun 12 nci maddesine göre, Türkiye sınırları içinde bulunan arazi ve arsalar bu kanun hükümlerine göre Arazi Vergisine tabidir. Belediye sınırları içinde belediyece par-sellenmiş arazi arsa sayılır.33 üncü maddesinin birinci fıkrasının 6 ncı bendine göre, Bir bina veya arazinin taksim veya ifraz edilmesi veya mükellefinin değişmesi (Araziden bir kısmının istimlak edilmesi de ifraz hükmündedir.) vergi değerini tadil eden sebepler arasında sayılmıştır.32 nci maddes...