YAPI RUHSATI VERİLMESİ VE İMAR PARA CEZASI

İMAR VE GECEKONDU BARBAROS BELEDİYESİ 24 ŞUBAT 2011 PERŞEMBE

Soru

1-Belediye sınırları içinde imarlı alanda 1992 yılında ruhsat almış ve bugüne kadar ruhsat yenilemesi yapmamış 88 hisseli, kat irtifakı kurulmuş büyük bir parsel var. Parsel üzerinde bazı binalar yapılmış bazıları yapılmamış. Oradan hisse satın alan vatandaş yerine projesindeki inşaatı yapmak istiyor. Hissedarların toplanması mümkün değil. Tek ruhsata bağlı bu yerdeki vatandaşa binalarını yapmaları için nasıl yardım edebiliriz? Yeniden ruhsat nasıl verebiliriz? Nasıl bir uygulama yapabilirim? Ruhsat süresi geçmiş, yönetim yok, binaların kimi tamamlanmamış, tek tek ruhsat verebilir miyim? (ada parsel yapmaya uygun değil )

2-Durdurulan kaçak bir inşaata İmar Kanunu’nun 42. maddesi gereği en az kaç lira ceza yazılabilir? Ya da encümen sadece 32. maddeye göre yıkım kararı alsa bina ruhsata bağlansa para cezası verilmezse ne olur? Encümenin ceza verip vermemekte takdir hakkı var mı? Vatandaş işlemlerini halledene kadar, 4 katlı bir yapının, yapı durdurma tutanağı tarihinden 1 ay sonra encümene gelirse veya tutanak daha geç tarihlerde encümene gelirse ne olur?

Ali Şahin GÜLEN, İnşaat Teknikeri Barbaros Belediyesi - Merkez / TEKİRDAĞ

Cevap

1-3194 sayılı İmar Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre yapı ruhsatının yenilenmesi gerekir. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 3’üncü maddesinin 3’üncü fıkrasına göre; “Kat irtifakı arsa payına bağlı bir irtifak çeşidi olup, yapının tamamı için düzenlenecek yapı kullanma izin belgesine dayalı olarak, bu Kanunda gösterilen şartlar uyarınca kat mülkiyetine resen çevrilir. Bu işlem, arsa malikinin veya kat irtifakına sahip ortak maliklerden birinin istemi ile dahi gerçekleştirilebilir.”1163 sayılı s...