DEMİRBAŞLARIN HURDAYA AYRILMASI VE İMHASI

BÜTÇE VE MUHASEBE KÖYLERE HİZMET GÖTÜRME BİRLİĞİ 11 OCAK 2009 PAZAR

Soru

2008 yılı Ocak ayında, önceki yıllarda kullanılmakta olup Taşınır Mal Yönetmeliği gereği muhasebeye alınan demirbaşlardan kullanılamaz durumda olmaları nedeniyle imha edilecek olanlarının muhasebe kaydı nasıl olmalıdır.

Hesap Borç Alacak

500 ............................. xx,xx

253 ................................................................xx,xx

255.................................................................xx,xx

1-Yukarıdaki şekilde girişi yapılan demirbaşlar imha (hurda değil) edilmek suretiyle kayıtlardan düşülmek istenirse nasıl düşülmelidir? Hesaplar nasıl çalışmalıdır?

2-Acaba bu demirbaşlara imha işlemine yönelik muhasebe kaydından önce yönetmelik gereği %100 amortisman ayrılıp sonra imha amaçlı düşüm yapılabilir mi? (Not: zorunlu olarak zaten 2008 yılı sonu %100 amortisman uygulaması yapılacaktır)

Nuri GÜL, Birlik Müdürü Köylere Hizmet Götürme Birliği - Ağlı / KASTAMONU

Cevap

Taşnır Mal Yönetmeliğine tabi olduğunuz varsayımından hareket edrek; Taşınır Mal Yönetmeliğine ve ekindeki kodlara uygun olarak taşınırların kayda alınmaları, Muhasebat Genel Müdürlüğünün 17.12.2007 tarih ve 2/21220 sayılı Tebliğinde belirtildiği şekilde yapılmalı ve 31.12.2007 tarihine kadar bu işlemler tamamlanmalı idi. Bundan sonra da amortisman uygulamalarında 2008/1 sayılı Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeliği Genel Tebliği hükümlerine göre işlemler yapılmalı idi.Sorunuzda verdiğiniz örnekte, ...