BELEDİYE ZABITA MEMURLARININ GİYİM VE KUŞAMLARI

MEMURLARIN MALİ HAKLARI VE SOSYAL YARDIMLAR ALTINDAĞ 12 MAYIS 2008 PAZARTESİ

Soru

11.04.2007 tarihinde Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe giren Belediye Zabıta Yönetmeliğinden evvel; 1990 yılındaki Belediye Zabıta Kıyafet Yönetmeliği ile Memurlara Yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliğinin 19 uncu sırasında yer alan hükümlere göre, zabıta personeline kılık kıyafet alınmakta idi.11.04.2007 tarihinde yürürlüğe giren Belediye Zabıta Yönetmeliğinin “Belediye zabıta personeline verilecek giyecek yardımı” başlıklı 32 inci maddesinde “ (1) Belediye zabıta personeline verilecek giyecek yardımı; yazlık, kışlık ve tören elbisesi olmak üzere ihtiyaca ve günün şartlarına göre 657 sayılı Kanunun 211 inci maddesi esas alınarak belediyece karşılanır. Yazlık ve kışlık elbise her yıl, tören elbisesi ise iki yılda bir verilir. (2) Zabıtanın kılık kıyafeti, iklim ve mevsim şartlarına ve yapılan görevin özelliklerine göre bu Yönetmelikte belirtilen rütbe işareti ve tanımlanan şekiller haricinde şekil, renk ve işaret kullanılmamak ve herhangi bir kurumun kıyafetini çağrıştırmamak üzere İçişleri Bakanlığınca farklılık yapılabilir.”denilmektedir.

Yönetmelik bir yıldır uygulamada olmasına rağmen belediyeler tarafından farklı farklı uygulanmaktadır. Yeni yayımlanan yönetmelikte belirtilen melbusatlar, Memurlara Yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliğinin 17. maddesinde bulunmamaktadır. Bu yeni yönetmelikte belirtilen melbusatlar Memurlara Yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliğinde belirtilmemesine rağmen alınabilir mi?

YAHYA BAYRAK, ZABITA MEMURU ALTINDAĞ - ALTINDAĞ / ANKARA

Cevap

11/04/2007 gün ve 26940 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Belediye Zabıta Yönetmeliği’nin 32.maddesi uyarınca, belediye zabıta personeline verilecek giyecek yardımı olarak yazlık, kışlık ve tören elbisesi olmak üzere elbise verileceği belirtilmiş, 657 sayılı Kanunun 211 inci maddesine göre çıkarılan Memurlara Yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliğine eklenen listelerde ise belediye zabıtasına kışlık, yazlık takım elbise, gömlek, kravat, palto, pardösü, yağmurluk, ayakkabı ve şapka verileceği listel...