YAPI KULLANMA İZNİ ALINMAMIŞ YERLERİN ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİNDEKİ YERİ

İMAR VE GECEKONDU TEPEKENT BELEDİYESİ 20 EKİM 2011 PERŞEMBE

Soru

Beldemizde, yapı ruhsatı alınmış bulunan ve bu nedenle de adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde adresi inşaat olarak güncellenen yapılardan bir kısmı, yapı kullanma izin belgesi alınmaksızın, ya malik tarafından ya da kiraya verilmek suretiyle kullanılmaya başlanmaktadır. Buralarda ikamet etmeye başlayan kişilere, ‘Adnks’ gereği nüfus idarelerine adres değişikliklerini yaptıracakları esnada, ikamet ettiğiniz adres sistemde "inşaat" görünmektedir, bu durumda kaydınız yapılamaz denilmektedir. Dolayısı ile sistemde "inşaat" olan adresin "konut" olarak güncellenmesi talebi ile idaremize başvurulmakta, idaremiz de maliklerden yapı kullanma izin belgesi almalarına bağlı olarak güncellemenin yapılabileceği söylemektedir. Ancak muhatap olduğumuz kişilerin bir kısmı bu tür taşınmazlarda kiracı olduklarından bilfiil kendileri yapı kullanma izin belgesi almakta, malikler ise duyarsız kalmaktadır.

Bu durumda yapı kullanma izin belgesi almadan oturulmaya başlanılmış binalarda Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminin de işlerliği açısından adres güncellemesi yapılarak "inşaat" olan adresin "boş konut" olarak güncellenmesinde herhangi bir sakınca var mı?

Mustafa ERDEM , Yazı İşleri Müdürü Tepekent Belediyesi - Selçuklu / KONYA

Cevap

3194 sayılı İmar Kanunu’nun 31’inci maddesine göre; “İnşaatın bitme günü, kullanma izninin verildiği tarihtir…”Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmeliğin 9’uncu maddesine göre; “…Yapımına başlanacak binalar için, 3194 sayılı İmar Kanununun 21 inci maddesine göre, yetkili idare tarafından verilen Yapı Ruhsatı Formlarının adres bileşenleri, Ulusal Adres Veri Tabanı kullanılarak oluşturulur. Ulusal Adres Veri Tabanında arsa olarak görülen bir adres için Yapı Ruhsatı Formu verilmesi durumunda, o adr...