DIŞ FİNANSMANLA SAĞLANAN ALIMLARDA İHALE

İHALE İŞLEMLERİ PALAS BELEDİYESİ 5 ŞUBAT 2008 SALI

Soru

2007 Yılında AB hibe fonundan finansmanı sağlanmak üzere iki adet projemiz gerçekleştirildi. Finansman anlaşması gereği %10 belediye katkı payı sağlandı. Projenin birisinde, belediye başkanımız tarafından projede görevli kişilerden ihale komisyonu oluşturularak ihale gerçekleştirildi, Proje bütçesinde 12.000 Euro ödenek olmasına rağmen alınacak makinenin değeri 17.000 Euro olduğundan, ihale 17.000 Euro ya yapıldı. Bunun 12.000 Euro su proje bütçesinden karşılandı, 5.000 Euro sunun da belediyemiz tarafından karşılanacağı firma ile yapılan sözleşmede belediyemiz tarafından taahhüt edildi.

Belediyemiz proje sahibi olarak görünmesine rağmen, ihaleyi gerçekleştiren kişiler belediyemiz personeli değildiler. Bu ihaleden doğan 5.000 Euro ödemeyi belediyemiz bütçesinden yapabilir miyiz? Yapabilirsek, ödeme emri belgesine komisyonca hazırlanan belgeleri bağlamamız yeterli olur mu? Ayrıca gerçekleştirme görevlileri kimler olabilir? Faturanın tamamı belediye başkanlığı adına kesilmiştir.

Süleyman BUDAK, Mali Hizmetler Müdürü Palas Belediyesi - Sarıoğlan / KAYSERİ

Cevap

4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 3’üncü maddesinin (b) bendine göre, uluslararası anlaşmalar gereğince sağlanan dış finansman ile yaptırılacak işlerle ilgili olarak yapılan sözleşmelerde farklı ihale usullerinin uygulanacağı belirtilen durumlar bu Kanunun istisnaları arasında yer aldığından, komisyonun farklı belirlenmesi (yapılan sözleşme gereği) mümkündür. Bu bağlamda, %10’luk belediye katkı payının aktarılmasında da (anlaşma gereği) bir mahsur yoktur.Yapılan finansman anlaşmasında, gerektiğin...