İNDİRİME TABİ TUTULABİLECEK KDV

BÜTÇE VE MUHASEBE MUSABEYLİ BELEDİYESİ 28 MAYIS 2010 CUMA

Soru

1-Tahakkuk esaslı muhasebe sisteminde tahsil ettiğimiz KDV lere istinaden yapılan harcamalarda 191 no’lu hesap kullanılır (Örneğin: su, ulaştırma). Size sorum: yol yapımı, bina tesis yapımı, taşınmaz bakım-onarımı, taşıt alımı, kamyon, kepçe, iş makinelerinin bakımı, (makine teçhizat-taşıt bakım ve onarım) park, bahçe yapım ve onarımları, akaryakıt giderleri gibi mal alımlarımızda 191 no’lu hesabı kullanmayacak mıyız?

2- Özellikle 03 ekonomik koduyla başlayan kalemlerde 191 no’lu hesabı kullanmadığımız zaman 630 no’lu hesap çok artmayacak mı? Bu durum faaliyet sonuçları tablosunu olumsuz olarak etkilemeyecek mi?

3- KDV dahil gelen faturada KDV’ yi ayırmak gerekir mi?

Mustafa AKSU, Muhasebe Servısınde Görevli Musabeyli Belediyesi - Musabeyli / KİLİS

Cevap

Belediyelerin Katma Değer Vergisi tahsilatı yapılan su, otobüs hizmetleri veya diğer iktisadi faaliyetleri gibi alanlarda tahsil edilen KDV leri 391-Hesaplanan Katma Değer Vergisi Hesabında, yalnızca KDV tahsilatı yaptığı bu alanlarla ilgili yaptığı giderler içindeki KDV leri ise 191-İndirilecek Katma Değer Vergisi Hesabında takip edilmelidir. Her ay tahsil edilen ve ödenen KDV ler mahsup edilerek, tahsil edilen KDV lerin fazla olması halinde en geç ertesi ayın 20’sine kadar ilgili vergi dairesi...