BOŞANAN EŞLERİN ÇOCUKLARI İÇİN AİLE YARDIMI ÖDENMESİ

MEMURLARIN MALİ HAKLARI VE SOSYAL YARDIMLAR BARAKFAKI 27 NİSAN 2005 ÇARŞAMBA

Soru

Sayın hocam; öncelikle bilgi ve tecrübeleriniz ile bizleri aydınlattığınız ve iyi bir yol gösterici olduğunuz için teşekkür ediyorum.

1992 Yılında kurulan Barakfakı Belediyesinde halen Başkatip V. olarak görev yapmaktayım. Birinci evliliğimi 1992 yılında yaptım. Bu evliliğimden 1993 yılında bir oğlum dünyaya geldi ve 1999 yılında eşimden ayrıldım. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından oğlumun velayeti annesine verildi ve oğlum için aylık nafaka ödemem hüküm altına alınmış fakat mahkeme kararında oğlumun tedavi masraflarının kimin tarafından karşılanacağı hususunda bir hüküm bulunmamaktadır. Ayrıca eski eşim ayrıldığımız (1999) tarihten itibaren S.S.K. iştirakçisi olarak işe başlamış ve halen bu işte çalışmaktadır.

2. Evliliğimi ise 2003 yılında yaptım ve bu evliliğimden de bir oğlum dünyaya geldi. 2. evliliğimden olan oğlum için kurumum Barakfakı Belediyesinden aile yardımı almaktayım.

Bu bilgiler dahilinde sormak istediğim;

1) Ayrıldığım eski eşimden olan 1993 doğumlu oğlum için aile (çocuk) yardımı alabilirmiyim?

2)Ayrıldığım eski eşimden olan oğlumun tedavi giderleri çalıştığım Barakfakı Belediyesi tarafından karşılanmasında bir sakınca var mı?

Sayın hocam; konu 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 205. ve 206. maddelerinde belirtilmiş olduğu görülmüş ancak, karşılaşılan tereddütlerin ortadan kaldırılması için sizlerden alacağımız daha sağlıklı bilgiler dahilinde iş ve işlemlerin yapılmasına ihtiyacımız bulunmaktadır.

İsmail GÜZELER, BAŞKATİP V. BARAKFAKI - Barakfakı Beldesi 16460 KESTEL/BURSA / BURSA

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 205. maddesine göre; Memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneği hakkını eşinden boşanma veya eşinin ölümü, çocuk için ödenen yardım ödeneği hakkını da çocuğun ölümü veya 206 ncı maddedeki hallerin vukuunu takip eden ay başından itibaren kaybeder. Aynı Kanununun 206. maddesinde ise, evlenen çocuklar, 19 yaşını dolduran çocuklar (evli olmayan kız çocukları hariç), kendileri hesabına ticaret yapan veya gerçek veya tüzel kişiler yanında her ne şekilde olursa ols...