TEVHİD İŞLEMİ VE HARÇ

BELEDİYE GELİRLERİ AKÇALAR BELEDİYESİ 5 MART 2009 PERŞEMBE

Soru

Kasabamız sınırları içerisinde, mülkiyeti Eti Alüminyum A.Ş. Genel Müdürlüğüne ait, 14 adet ayrı tapulu arazisi birleştirmek üzere, Seydişehir Kadastro Müdürlüğü aracılığı ile belediyemiz encümeninde görüşülmek üzere bir tevhit dosyası ve haritası gönderilmiştir.

Toplam tevhidi yapılacak arazi miktarı 2.688.384 metrekaredir. (İkimilyon altıyüzseksensekizbin üçyüzseksendört)

Belediye gelir tarifelerinde, belediye meclisimizce belirlenmiş tevhid ve ifraz harcı bulunmaktadır.

Bu Eti Alüminyum A.Ş. ne ait taşınmazların tevhit dosyası belediye encümenimizce görüşülecek olup; belediye encümenimiz bu kadar büyük bir tevhid işleminin kararını alabilir mi? Tevhid işlemi yapılabilirse, belediye gelir tarifelerinde almış olduğumuz, İfraz ve Tevhid Harcını metrekare bazında bu tevhid edilen yerden de alabilecek miyiz?

Alabilirsek artırım oranlarına göre ne kadar harç alabiliriz?

Hüseyin FINDIK, Yaz İşleri Müdür Vekili AKÇALAR BELEDİYESİ - SEYDİŞEHİR / KONYA

Cevap

3194 sayılı İmar Kanununun 16 ncı maddesine göre belediye ve mücavir alan sınırları içindeki gayrimenkullerin re'sen veya müracaat üzerine tevhid veya ifrazı, bunlar üzerinde irtifak hakkı tesisi veya bu hakların terkini, bu Kanun ve yönetmelik hükümlerine uygunluğunun belediye encümenleri veya il idare kurullarınca onaylanacağı hükme bağlanmıştır.2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 80 inci maddesinde, imar mevzuatı gereğince alınacak harçların belediyece tahsil olunacağı belirtilmiş ve söz...