ON YILDAN FAZLA SÜRE İLE KİRAYA VERME VE TAŞINMAZ ÜZERİNE SINIRLI AYNİ HAK TESİSİ

BELEDİYE MECLİSİ TRABZON BELEDİYESİ 29 OCAK 2009 PERŞEMBE

Soru

Mülkiyeti belediyemize ait, 3 adet akaryakıt istasyonunun her birinin kiralaması 3 yıllığına yapılıyordu, ancak kiracılar bu işyerlerine yatırım yapabilmeleri için, kiralama süresinin 20 yıla çıkarılmasını ve tapuya şerh düşülmesini istemektedirler.

1- Kira süresinin 20 yıla çıkarılması hususu; 5393 sayılı Belediye Kanunun 18/e maddesi gereğince belediye meclisi tarafından 30 yıla kadar kiraya verilebilir kararımı alınmalı, yoksa 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 64’üncü maddesi gereğince mi kiralama yapılmalıdır?

2- Kiracı, akaryakıt istasyonunu (çalışır durumda) şayet, 20 veya 15 yıla kadar kiralaması söz konusu olursa, tapuya kira süresince şerh düşebilir mi, yapılacak iş, işlemler yasal mevzuata uygun olur mu?

Ömer CİNEMRE , Elektrik Teknikeri Trabzon Belediyesi - Merkez / TRABZON

Cevap

2886 sayılı Kanunun 64’üncü maddesine göre kiralamalar en çok on yıl olabilecektir. Üç yıldan fazla kiralamalar (kiraya verme) için mutlaka meclis kararı gerekecektir. İşin niteliği ve taşınmaz üzerine kurulacak tesisin özelliğinden dolayı on yıldan fazla kiraya vermelerde, 5393 sayılı Belediye Kanununun 18/e maddesi hükmü gereği taşınmaz üzerine sınırlı ayni hak tesis edilebilmesi için meclis kararı alınması gerekecektir. Aynı madde hükmüne göre bu süre otuz yılı geçemeyecektir. Sınırlı aynî ha...