KAMULAŞTIRMA

İMAR VE GECEKONDU TEPEKÖY BELEDİYESİ 5 NİSAN 2007 PERŞEMBE

Soru

İmar planımızda belediye hizmet alanı olarak belirlenen bir alan üzerinde, özel mülkiyete konu taşınmazlar mevcuttur. Belediye Başkanımız, söz konusu taşınmazların kamulaştırılması suretiyle buraya, zemin katında sıralı dükkanlar (belediyemizce kiraya verilerek işletilecek alış veriş merkezleri), 1. katında düğün salonu, ikinci katında da lojman olacak bir inşaatın belediyemizce yaptırılmasını istemektedir.

Bu durum karşısında;

1- İmar planında Belediye Hizmet Alanı olarak tahsis edilen bir yere söz konusu inşaatın yapılması uygun mudur? Belediye hizmet alanı neyi ifade etmektedir?

2- Belediye başkanımız tarafından yapılması istenen inşaat için kamulaştırma yapmak, 2942 sayılı Kanunun 3. maddesine göre ‘’ İdarelerin kanunlarla yapmak yükümlülüğünde bulundukları kamu hizmetlerinin ve teşebbüslerinin yürütülmesi için gerekli olan taşınmazları, hakları ve irtifak haklarını kamulaştırabilecekleri’’ hükmü karşısında mümkün müdür?

3-Başbakanlığın Tasarruf Tedbirleri ile ilgili 2007/3 sayılı Genelgenin “Gayrimenkul Edinilmesi ve Kiralanması” ile ilgili bölümü, bizim için bağlayıcı değil midir?

Ben ve diğer personel arkadaşlarım, söz konusu inşaatın yapılmasının hem imar açısından, hem Kamulaştırma Kanunu açısından ve hem de 2007/3 sayılı Genelge açısından caiz olmayacağını düşünmekle birlikte, idaremiz bu konuda ısrar eder ve gerekli işlemlerin yapılmasını isterse (ki şu anda inşaatın projesi için görüşmeler yapılmaktadır.) üzerimize yasalardan kaynaklanan idari ve cezai sorumluluğun terettüp etmemesi için ne yapmamız gerekir?

Mustafa ERDEM, Başkatip TEPEKÖY BELEDİYESİ - SELÇUKLU / KONYA

Cevap

2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 3. maddesinde idarelerin kanunlarla yapmak yükümlülüğünde bulundukları kamu hizmetlerinin ve teşebbüslerinin yürütülmesi için gerekli olan taşınmazları, hakları ve irtifak haklarını kamulaştırabilecekleri hükme bağlandığından, dükkan, düğün salonu ve lojman için kamulaştırma yapılması mümkün değildir. Başbakanlığın Tasarruf Tedbirleri ile ilgili 2007/3 sayılı Genelgesinin “Gayrimenkul Edinilmesi ve Kiralanması” ile ilgili bölümü belediyeleri de kapsamaktadır. İ...