GÜZELLİK SALONLARINA İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI VERİLMESİ

İŞYERİ AÇMA LÜLEBURGAZ BELEDİYESİ 19 TEMMUZ 2022 SALI

Soru

Güzellik salonu faaliyeti için İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte ortak hükümlere ilave olarak aranan şartlarda yer alan "10-Güzellik salonunda, faaliyet gösterilen süre boyunca, güzellik uzmanı olan bir sorumlu müdür bulunacaktır. Sorumlu müdür, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında ilgili alanda ustalık belgesine veya bu konuda ön lisans veya lisans diplomasına ya da yurtdışındaki eğitim kurumlarından alınmış ve ilgili mevzuata göre denkliği kabul edilmiş belgeye sahip kişi olacaktır." hükmü ve mesleki eğitim ve yeterlilik bölümünde yer alan "Ek Madde 2- Bu Yönetmelik kapsamında iş yeri açılabilmesi için, iş yeri sahibinin veya iş yerinde her bir meslek dalında çalıştırdıkları en az birer çalışanının, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında alınan ustalık belgesine ya da mesleki veya teknik okulların ilgili alanlarından mezun olduğunu gösterir diplomaya ya da üniversitelerin ilgili lisans ve ön lisans alan ve dalından mezun olduğunu gösterir diplomaya (transkript ile birlikte ibraz edilecek) ya da 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa göre faaliyet gösteren kurumlardan alınan kurs bitirme belgesine sahip olması gerekir. Birinci cümledeki belgelerin kapsamına girmeyen faaliyet konuları için bu belgeler aranmaz. İlgili diploma ve belgelerin yurt dışından alınmış olması halinde bunların ilgili mevzuata göre denkliğinin kabul edilmiş olması şarttır. Milli Eğitim Bakanlığının tanıdığı ve önceden alınmış diğer diplomalar ve kurs bitirme belgeleri, müktesep hak kapsamında değerlendirilir." hükmü yer almaktadır.

5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa tabi kurumların düzenlemiş olduğu sertifika ve belgeler ile güzellik salonu faaliyet konulu İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı düzenlenebilir mi? Söz konusu belgelere sahip kişiler için Sorumlu Müdür olarak görevlendirme yapılabilir mi? Söz konusu sertifikalarla birlikte ön lisans veya lisans mezuniyeti de aranması gerekmekte midir?

CAN ÖZTEKİN, Zabıta Komiseri Lüleburgaz Belediyesi - Lüleburgaz / KIRKLARELİ

Cevap

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin “Mesleki eğitim ve yeterlilik” başlıklı Ek 2 nci maddesinde “(Ek:RG-9/6/2020-31150-C.K-2626/6 md.)Bu Yönetmelik kapsamında iş yeri açılabilmesi için, iş yeri sahibinin veya iş yerinde her bir meslek dalında çalıştırdıkları en az birer çalışanının, 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında alınan ustalık belgesine ya da mesleki veya teknik okulların ilgili alanlarından mezun olduğunu gösterir diplomaya ya da üniversit...