İŞ YERİ AÇMA RUHSATINA AYKIRI OLARAK FAALİYET GÖSTEREN VE SÜREKLİ KALDIRIM VE YOL İŞGALİ YAPAN İŞ YERİNİN RUHSATI İPTAL EDİLEBİLİR Mİ?

İŞYERİ AÇMA EMİRDAĞ BELEDİYESİ 19 HAZİRAN 2018 SALI

Soru

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 13. maddesinde, işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilen işyerleri, yetkili idareler tarafından ruhsatın verildiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde kontrol edilir. İşyerinin bu süre içinde kontrol edilmemesi halinde ruhsat kesinleşir. Kontrol görevini yerine getirmeyen yetkili idare görevlileri hakkında kanunî işlem yapılır. İşyeri açma ve çalışma ruhsatının verilmesinden sonra yapılacak denetimlerde mevzuata uygun olmayan unsurların ve noksanlıkların tespiti halinde, işyerine bu noksanlık ve hatalarını gidermesi için bir defaya mahsus olmak üzere on beş günlük süre verilir. Verilen süre içinde tespit edilen noksanlık ve aykırılıklar giderilmediği takdirde, ruhsat iptal edilerek işyeri kapatılır. Ayrıca ilgililerin yalan, yanlış ve yanıltıcı beyanı varsa haklarında kanunî işlem yapılır denilmektedir. Bu maddeye istinaden iş yeri açma ruhsatına aykırı olarak faaliyet gösteren ve sürekli kaldırım ve yol işgali yapan iş yerinin ruhsatı iptal edilebilir mi?

Oğuz ALTINTAŞ, zabıta amiri Emirdağ Belediyesi - Emirdağ / AFYONKARAHİSAR

Cevap

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin işyeri açma ve çalışma ruhsatının kesinleşmesi başlıklı 13. maddesinde, işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilen işyerleri, yetkili idareler tarafından ruhsatın verildiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde kontrol edilir. İşyerinin bu süre içinde kontrol edilmemesi halinde ruhsat kesinleşir. Kontrol görevini yerine getirmeyen yetkili idare görevlileri hakkında kanunî işlem yapılacağı, yine, İşyeri açma ve çalışma ruhsatının verilmesinden...