İMAR VE GECEKONDU KADIKÖY 1 EYLÜL 2014 PAZARTESİ

Soru

sn.yetkili,

50 dairelik tek parsel arsada 2000 yılında 25 adet daire bitmiş ve ikamet halinde olup,2003 yılında da 50 adet kat irtifak tapusu kooperatif üyelerine tahsis edilerek, Kooperatif kapanmış ve K.M.K.'a göre kat mülkiyeti yönetimine geçilmiştir.

Sitenin imar parseli (A '') ile işaretli olup, inşaat ruhsatı 1994'te toplam 50 daire için çıkmış, 25 adeti yapılmış, 25 adeti yapılmamışi ve 2001 yılında 50 adet dairelik inşaat ruhsatı temdit edilmiş ve 2006 'da bitmiş,ancak bu sürede içinde iskan ruhsatı alınmamıştır.

Sitenin inşaat yapılmayan 25 dairelik diğer kısmı yapılan kısımdan duvarla ayrılmış olup, o kısmı eski sahibinden alan kişi inşaat yapmak istemektedir.İkamet edilmekte olan kısmın o kısımdan fiili faydalanma durumu veya ortak tesisi yoktur. Takriben kat irtifakı tapularındaki arsa payına göre hesap yapılınca, arsa payları kadar arsa ayrılmıştır.

Mevcut ikamet edilmekte olan 25 dairelik kısmın iskan ruhsatının alınması, için, süresi biten inşaat ruhsatının yenilenmesi gerekmektedir.

Ayrıca,belediyenin doğru olarak tanzim ettiği vaziyet planındaki daire numaraları, zamanında kooperatif yöneticisinintapuya hatalı beyanıyla kat irtifak numaraları hatalı olarak kat irtifakı tesis edilmiştir.

Belirtilen duruma göre,arsanın boş kısmına inşaatı yapılmamış ve kat irtifak tapuları sahibinin üstüne olan kısımla birlikte İNŞAAT RUHSATININ yenilenmesi mecburi midir? Biz, oturulan kısmın inşaat ruhsatını çıkarıp iskan alamaz mıyız? Veya, arsanın inşaatı yapılmış ve yapılmamış kısımları parseldeki A' işaretine göre bölünmesi Mahkeme yoluyla da mümkün olmaz mı? Mutlaka, yapılan ve yapılmayan kısımlar birlikte hareket etmek zorunda mı? Diğer yandan, 1994 ve 2001 tarihinde çıkmış olan inşaat ruhsatlarının temdidi tamamen bugünkü mevzuata mı tabi olacaktır?

Vereceğiniz faydalı bilgiler ve yardım için şimdiden teşekkür ederim

saygılarımla,

ERCAN TAMLER, EMEKLİ KADIKÖY - KADIKÖY / İSTANBUL

Cevap