EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ

EMLAK VERGİSİ BELEDİYE 9 NİSAN 2014 ÇARŞAMBA

Soru

1. Emekli olup emlak vergisinden muaf olan ve muafiyet şartlarını taşıyan mükellefin, arazisi/ arsa-sı bulunması muafiyeti ne açıdan etkiler. Örneğin bahsi geçen arazi/arsa boş nitelikli yâda fındık bahçe-si nitelikli olsun; muafiyet ikisinde de geçerli olmaya devam eder mi? Ya da mükellef bu arazinin boş olduğunu ispatlama yolunu seçerse, duruma göre ne yapılabilir?

2. Tapuda örneğin 2. grup eski eser şerhi bulunan bina emlak vergisinde de muafiyet şartını sağlar mı? Muafiyet koşulları var mı, varsa nelerdir?

Serpil TATLI, memur Belediye - - / İSTANBUL

Cevap

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 8. maddesinin ikinci fıkrası hükmünün verdiği yetkiye dayanılarak 1998-2006 yıllarında çıkarılan muhtelif Bakanlar Kurulu Kararları ile gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2‘yi geçmeyen tek meskene sahip olmaları halinde (2004 yılından itibaren intifa hakkına sahip olunması hali dahil), bu mesken için uygulanacak bina vergisi oranı sıfıra indirilmiştir.Öte ...